ZEUS

Trinaest godina bez Dine Dvornika

Veliki hrvatski muzičar Dino Dvornik napustio nas je 7. septembra 2008. godine, prije tačno 13 godina. I danas slovi za jednog od najtalentovanijih regionalnih muzičara, a njegove pjesme su i danas vrlo popularne među svim generacijama.

Rođen je 20. augusta 1964. godine, karijeru je započeo krajem osamdesetih i do 2008. objavljuje šest studijskih albuma: “Dino Dvornik”, “Kreativni nered”, “Priroda i društvo”, “Enfant terrible”, “Big Mamma”, “Svicky” i “Pandorina kutija”. Dobitnik je 12 Porina, od kojih mu je čak osam dodijeljeno posthumno.

Poslovno i privatno se družio sa velikim imenima regionalne muzičke scene: Gibonnijem, Rambom Amadeusom, Tonyjem Cetinskim, Borisom Novkovićem, Oliverom Dragojevićem, Severinom, Ninom Badrić, Massimom, Nenom Belanom, Edom Maajkom…

Njegove obožavatelje nedavno je obradovala objava pjesme “Na Karibe”, koju je s Alkom Vuicom sačuvao i završio njegov producent i kantautor Srđan Sekulović Skansi. U pitanju je obrada singla na kojem je Dvornik nedugo prije svoje smrti, a za koju je Vuica napisala tekst.

Dvornik je preminuo 7. septembra 2008. godine u svom stanu, samo 18 dana nakon što je proslavio 44. rođendan.

Sahranjen je tri dana kasnije na groblju Mirogoj, a pokop je organizovan na poseban način – cijela ceremonija protekla je u vrlo “veselom” raspoloženju. Okupljeni su pjevušili njegove najveće hitove. U njegovom rodnom Splitu organizovan je ispraćaj na Peristilu, gdje je nekoliko hiljada ljudi uputilo posljednji pozdrav kralju funka.

#agencijazeus #ripdinodvornik #news

Leave Your Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Početna
O nama
Galerija
Projekti