ZEUS

Grupa ABBA izdaje novi album, članovi se okupili nakon 40 godina

Švedska grupa ABBA najavila je u četvrtak svoj prvi novi album nakon četiri decenije i rekla da će sljedeće godine u Londonu održati seriju virtuelnih koncerata koristeći svoje digitalne avatare.

Obožavatelji su se okupili na internetu kako bi proslavili dugo očekivano okupljanje jednog od najuspješnijih svjetskih bendova.

Album “Voyage” izaći će 5. novembra, saopćili su iz benda tokom zvanične objave. U četvrtak su objavili i dvije od 10 pjesama koje će se naći na albumu – “I Still Have Faith In You” i “Don’t Shut Me Down”.

“Prvo su to bile samo dvije pjesme”, rekao je tekstopisac Benny Andersson u već snimljenoj video poruci.

“Zatim smo rekli ‘možda bismo trebali napraviti, ne znam, još nekoliko. Šta kažete djevojke?’ Rekle su ‘da’, a zatim sam pitao ‘zašto ne snimimo cijeli album?'”, dodao je Andersson.

“Snimanje je prošlo glatko”, rekao je tekstopisac Bjorn Ulvaeus te dodao: “Sve se vratilo u roku od nekoliko sekundi.”

“Znao sam da kada je Benny svirao melodiju to je moralo biti samo o nama”, dodao je o pjesmi “I Still Have Faith In You”. Na novom albumu će se naći i božićna pjesma “Little Things”.

Koncerti najavljene turneje će se održati u namjenski izgrađenoj ABBA Areni u londonskom Olimpijskom parku kraljice Elizabete u maju, a predstavit će digitalne verzije četiri zvijezde Agnethe Faltskog, Bjorna Ulvaeusa, Bennya Anderssona i Anni-Frid Lyngstad.

“Abbatari” su stvoreni tehnologijom snimanja pokreta – slično onoj koja se koristila za stvaranje Golluma u seriji filmova “Gospodar prstenova” i prikazat će članove benda kako su izgledali 1979. godine.

“Jedini veliki problem bio je to što smo morali obrijati bradu”, rekao je Andersson.

Na koncertima će predstaviti 22 pjesme, uključujući dva nova izdanja i kompilaciju “najvećih hitova”, uključujući “Dancing Queen”, dodao je.

Ulvaeus je rekao da je ABBA odabrala London jer se grupa tamo osjećala dobrodošlo.

Njihov posljednji album sa svježim materijalom, “The Visitors” iz 1981., uključivao je pjesme prožete tugom zbog njihovog razvoda, a bend se raspao godinu dana kasnije.

Godinama su kružile glasine da će se ABBA okupiti, ali članovi su odbili mnoge ponude, uključujući i jedan paket od milijardu dolara za ponovnu turneju.

#agencijazeus #abba #news

Leave Your Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Početna
O nama
Galerija
Projekti