ZEUS

Plaketa ”Special mention” dodijeljena filmu ”Protest u zemlji karijesa”

Završni čin petog zeničkog dokuMfesta, festivala dokumentarnog muzičkog filma, činila je skromna ceremonija na kojoj su nagrade dodijeljene filmovima ”Indexi” i ”Protest – U Zemlji karijesa”.

Plaketa ”Special mention” dodijeljena je filmu ”Protest – U zemlji karijesa”, odnosno autorima Damiru Piriću i Gorčinu Zecu. Njihovu filmsko djelo ”o ljubavi, muzici i buntu u kompleksnom balkanskom okruženju”, žiri je opisao kao priču koja je ponekad bolna, a koji put romantična, ali prije svega ispunjena optimizmom. Predstavljajući 30-godišnju karijeru benda koji se zove Protest, autori su upečatljivo i vrlo stiliziranim filmskim izrazom gledaocu predočili svijet ”generacijskog bunta” i muzičkog undergorunda, zbog čega njihovo djelo zaslužuje posebnu pažnju.

Glavna festivalska nagrada, plaketa ”Najbolji film”, pripala je Zoranu Kuburi i Bojanu Hadžiabdiću za dokumentarni film ”Indexi”.

Program dokuMfesta 2020. fokusirao se na bosanskohercegovačku produkciju, te je publici predstavio četiri ostvarenja: ”Indexi” (Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura), ”Dr Zo – pljuni u šake” (Tarik Hodžić), ”Milić Vukašinović – 70 godina doktora za rock and roll” (Miroslav Čigoja) i ”Protest – U zemlji karijesa” (Damir Pirić i Gorčin Zec).

Žiri kojeg su činili Damir Kukić (profesor, doktor žurnalistike), Haris Abdagić (bibliotekar i muzičar) i Josip Dujmović (muzički novinar), ocijenio je da se produkcija muzičkih dokumentaraca razbuđuje ne samo brojem djela, već i njihovim kvalitetom, koji se u nekim primjerima svrstava u svjetski produkcijski vrh.

#agencijazeus #protest #dokumentarnifilm

Leave Your Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Početna
O nama
Galerija
Projekti